Zde najdete skoro vše z toho, co je vám absolutně k ničemu. Pozor! Čtení tohoto blogu může způsobit: spánek, epileptické záchvaty, akutní infarkt myokardu, střevní obtíže a demenci.

Mezinárodní jednání o změnách klimatu v Kodani

13. 12. 2009 0:11
Rubrika: rozvoj a ekologie | Štítky: ekologie , politika , rozvoj

 

 Mezinárodní jednání o změnách klimatu v Kodani

Na jednání v Kodani se předpokládá uzavření nové mezinárodní dohody na ochranu klimatu, která zabrání nárůstu průměrné globální teploty o více než 2°C. Nová dohoda je nezbytná, neboť stávající Kjótský protokol stanovil cíle pro snižování emisí skleníkových plynů pouze do roku 2012. Je také třeba domluvit finanční závazky na zajištění redukce emisí a adaptace na klimatickou změnu v rozvojových zemích, zastavení odlesňování, stejně jako zahrnout do dohody další země, zejména USA. Ratifikace parlamenty jednotlivých států a dohadování provádějících detailů si vyžádá další čas, proto je třeba sjednat novou dohodu s dostatečným předstihem.

Dosavadní vývoj klimatických jednání 1992 - 2008

V roce 1992 byla na konferenci OSN v brazilském Rio de Janiero přijata Rámcová úmluva OSN o změně klimatu (UNFCCC, dále jen Úmluva). Úmluva neobsahuje žádné absolutní a konkrétní závazky ve snižování emisí, konstatuje jen, že koncentraci emisí skleníkových plynů v atmosféře je třeba stabilizovat na úrovni, která by umožnila předejít nebezpečným důsledkům vzájemného působení lidstva a klimatického systému. Dne 11. 12. 1997 v posledních minutách třetí konference smluvních stran Úmluvy se delegátům podařilo dojednat Kjótský protokol, historicky první právně závaznou dohodu, jež své signatáře zavazuje ke snížení exhalací skleníkových plynů průměrně o 5,2 %. Ve smyslu Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu se od roku 1995 každoročně konají konference smluvních stran, které kontrolují způsob jejího plnění a ukládají státům další úkoly. Vzhledem k tomu, že některé státy, které podepsaly dohodu, se nepřidaly ke Kjótskému protokolu, probíhají současná jednání po dvou kolejích – jednání stran Úmluvy a jednání stran Protokolu. Obě tyto „koleje“ by se měly spojit v prosinci 2009. Pro tato jednání byl v prosinci r. 2007 schválen postup dalších jednání známý jako „Cestovní mapa z Bali“.

Zatím poslední konference smluvních stran v Poznani v prosinci 2008 tuto cestu aktualizovala, ale nepřinesla nic zásadně nového.

Rok 2009

Od začátku roku 2009 už proběhlo 8 týdnů jednání pracovních skupin Úmluvy, které připravují „vyjednávací text“ pro kodaňský summit. V listopadu proběhlo poslední týdenní jednání v Barceloně. Do současné doby nepřinesla jednání významné pokroky – jedná se stále ve dvou oddělených pracovních skupinách a vyjednávací text má dosud přes 130 stránek (včetně různých, často protichůdných, možností). Stále také není jasné, jakou legální formu by měla nová smlouva mít a zda bude dohodnuta již v Kodani či později

 

Pozice Evropské unie a České republiky

Pozici EU na kodaňské jednání (vyjma částí týkajících se financí) schválila Rada ministrů životního prostředí 21. 10. 2009. Schválená pozice EU doporučuje jako východisko pro jednání v Kodani nutnost globálního omezení emisí skleníkových plynů v roce 2050 o 50 % v porovnání s rokem 1990. Rozvinuté státy by měly své emise snížit o 80 – 95 %. Rada potvrdila předchozí rozhodnutí EU zvýšit svůj závazek omezení emisí k roku 2020 z 20 na 30 % v případě, že se k srovnatelnému omezení zaváží i další rozvinuté státy. Tuto pozici ve zkrácené formě potvrdila Evropská rada 29. 10. 2009 a vyjádřila se také k otázce klimatických financí. Podle EU by se všechny země, kromě nejméně rozvinutých, měly podílet na nákladech na řešení změny klimatu. Celkové náklady mezinárodní veřejné podpory odhaduje EU na 22 – 50 miliard Euro, podíl EU by podle dřívějších prohlášení měl být 2 – 15 miliard. Upřesnění ovšem nechala Rada až na Kodaň.

 

 Zdroje informací :

Česko proti chudobě -

http://www.ceskoprotichudobe.cz/

 

UNFCCC -

http://unfccc.int/

 

Kjótský protokol - české znění:

http://www.chmi.cz/cc/kyoto.html

 

Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC) –

http://www.ipcc.ch/

 

4. zpráva Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) – shrnutí pro politiky

http://www.mzp.cz/AIS/web-pub.nsf/$pid/MZPOBFKW197M/$FILE/SYRcz-final.pdf

 

Stránky české Klimatické koalice jsou denně aktualizovány na blogu a denně je zveřejněna informace o vyhlášení záporné ceny - Fosílie dne (země, která nejvíce blokuje jednání).

http://www.zmenaklimatu.cz/

 

 

Zobrazeno 926×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz