Zde najdete skoro vše z toho, co je vám absolutně k ničemu. Pozor! Čtení tohoto blogu může způsobit: spánek, epileptické záchvaty, akutní infarkt myokardu, střevní obtíže a demenci.

Ekologická stopa

5. 10. 2009 19:24

Koncept ekologické stopy (ES) můžeme považovat za účetní nástroj pro počítání ekologických zdrojů. Různé kategorie lidské spotřeby jsou převedeny na plochy biologicky produktivních ploch, nezbytné k zajištění zdrojů a asimilaci odpadních produktů. Jeden ze spoluautorů ES, Kanaďan William Rees, ekologickou stopu přibližuje takto: "Kolik plochy (země a vodních ekosystémů) je třeba k souvislému zajišťování všech zdrojů, které potřebuji ke svému současnému životnímu stylu a k zneškodnění všech odpadů, které při tom produkuji?" Ekologická stopa je přesně tím, co jsme dosud postrádali - měřítkem toho, jak udržitelné jsou naše životní styly.

Neříká nám tedy, co máme dělat, ale "pouze" jakou stopu (vyjádřenou v globálních hektarech na osobu) zanechává náš životní styl a související spotřeba zdrojů v globálním měřítku. Nepřekvapí proto, že lidé žijících v různých koutech Země vytváří tak rozdílné ekologické stopy. Pokud by se dala jedním slovem charakterizovat dnešní globální ekonomika a společnost, je to nerovnováha. Tomu odpovídá i velmi nerovnovážné tempo čerpání přírodních zdrojů v různých zemích světa.

(zdroj:www.hraozemi.cz)

Pokud jste si ještě doposud nezměřili svou ekologickou stopu, máte nyní příležitost!;)

http://www.hraozemi.cz//files/ekostopa/ekostopa.php

Je to poměrně přesná metoda která zjišťuje dopad našeho životního stylu na planetu Zemi. Pravděpodobně Vám vyskočí číslo v rozmezí 2-6 jednotek.  Index 2,4 je světový průměr, zatímco 2,0 je hranice harmonické rovnováhy (ó jak poetické;)). V současnosti tedy Zemi přetěžujeme, ne moc, ale přece.  Nicméně pokud vám vyšel výsledek 2,4 můžete si gratulovat, jelikož český průměr je 4,9 a slovenský o něco lepší: 3,2. Spotřeba zdrojů a znečišťování je bohužel v současnosti rozděleno stylem 80-20 20-80, tzn. 80% zdrojů nyní spotřebovává 20% nejvyspělejších zemí a na zbylých 80% připadá jen 20%.

To je dost nešťastná situace, protože to o co se pokouší obor který studuji, je posunutí těch 80% blíže těm 20%. A to způsobí za zachování současných trendů mimojiné i kolaps ekosystému. Řešení je myslím jasné;)

Něco navíc pro zájemce;)

http://www.hraozemi.cz/ekostopa/globalni-souvislosti.html

Zobrazeno 896×

Komentáře

Jan Rybařík

Zkusil jsem to po roce znova a zlepšil jsem se o jednu desetinu 2,3 jsem holt borec...XD No 60% mé planetspotřeby tvoří jídlo, kdo by to byl řekl. Pořád mám co zlepšovat;)

Zuska

Zdar bratře,dobrý článek. Musím se přiznat, že jsem docela ostuda. Mám 2,4. To abych ještě někde splašila třetinu planety :-)). Tak, co bys mi poradil

Jan Rybařík

eh jsem to ale kus vola, ta rovnováha je na hranici 1.7 pochopitélně! No nic...

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz