Zde najdete skoro vše z toho, co je vám absolutně k ničemu. Pozor! Čtení tohoto blogu může způsobit: spánek, epileptické záchvaty, akutní infarkt myokardu, střevní obtíže a demenci.

Hlavní body Kodaňské dohody o ochraně klimatu

19. 12. 2009 20:16
Rubrika: rozvoj a ekologie | Štítky: ekologie , politika , rozvoj

Hlavní body Kodaňské dohody o ochraně klimatu

19. prosince 2009 14:35

KODAŇ (ČTK) - Konference OSN o klimatu se dnes v Kodani vyhnula hrozbě neúspěchu tím, že formálně "vzala na vědomí" novou dohodu o boji proti globálnímu oteplování, kterou v pátek dojednal americký prezident Barack Obama s lídry klíčových rozvíjejících se zemí. Zde jsou hlavní body Kodaňské dohody.

 

Hlavní body Kodaňské dohody, která má tři stránky textu:

 

Obecně:

Dokument uvádí, že "změny klimatu jsou jednou z největších výzev naší doby. Zdůrazňujeme naši silnou politickou vůli k urychlenému boji proti změnám klimatu v souladu se zásadou společných, ale diferencovaných odpovědností a příslušných schopností".

Dlouhodobé cíle:

"Podle vědeckých poznatků je vyžadováno podstatné snížení globálních emisí... s cílem dosáhnout snížení globálních emisí tak, aby růst globální teploty nepřekročil dva stupně ve srovnání s předindustriální érou."

Právní závaznost dokumentu:

V dohodě není právní závaznost (oproti dřívějším návrhům) zakotvena.

Financování rozvíjejících se zemí:

V textu je uvedeno: "Rozvinuté země budou poskytovat adekvátní, předvídatelné a setrvalé finanční zdroje, technologii a kapacity pro podporu realizace adaptačních opatření v rozvíjejících se zemích."

Rozvinuté země mají na boj s klimatickými změnami těmto zemím poskytnout 30 miliard dolarů na roky 2010-2012. Z toho chce EU dát 10,6 miliardy USD (ČR by měla ročně dávat asi 100 milionů korun), Japonsko přes 11 miliard dolarů a USA asi 3,6 miliardy USD.

Tento finanční příspěvek má ročně nejpozději do roku 2020 dosáhnout 100 miliard dolarů "s cílem reagovat na potřeby rozvíjejících se zemí. Financování bude pocházet z nejrůznějších zdrojů, veřejných i soukromých, bilaterálních a multilaterálních, včetně alternativních zdrojů financování".

Redukce emisí:

Text nestanovuje žádné limity.

Ověřování:

Zlomový bod dohody, zejména proto, že Čína odmítla přijmout mezinárodní kontrolu. V dohodě se říká, že rozvíjející se země mají monitorovat své snahy "v souladu s předpisy pro mezinárodní konzultace a analýzy na základě jasně definovaných směrnic, které zajistí, že národní svrchovanost je respektována". Výsledky mají předávat každé dva roky OSN.

Další postup:

O konkrétních opatřeních mají politici jednat v příštím roce. V lednu 2010 by průmyslové země měly přijít se závazky, jak se chystají při omezování emisí postupovat. Příští vrcholná konference o klimatu se má konat v Mexiku na konci roku 2010. Vyhodnocení této dohody má být do roku 2015.

...

je to k pláči co si budeme povídat, dokonce i na tomto ubohém torzu dohody se nedokázali shodnout, "berou na vědomí" to je vše pokračování zase jindy...

Zobrazeno 972×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz