Zde najdete skoro vše z toho, co je vám absolutně k ničemu. Pozor! Čtení tohoto blogu může způsobit: spánek, epileptické záchvaty, akutní infarkt myokardu, střevní obtíže a demenci.

Moudrost či zbabělost Barracka Obamy?

13. 3. 2010 22:59
Rubrika: politika | Štítky: genocida
Zahraniční výbor amerického Kongresu přijal rezoluci, v níž označil masakr Arménů osmanskými Turky za první světové války za genocidu. Turecko, které se snažilo hlasování zabránit, vzápětí okamžitě stáhlo svého velvyslance z USA. O rezoluci nyní bude hlasovat Sněmovna reprezentantů. 
Administrativa prezidenta Baracka Obamy přitom usilovala o odložení hlasování ve výboru s ohledem na pravděpodobnou roztržku s Tureckem.
 
zdroj: idnes.cz 4.3. 2010
 
Cool in denial...
Podle Jerevanu zahynulo v letech 1915-1917 při vraždění a deportacích v Osmanské říši přes půldruhého milionu Arménů. Turecko připouští jen 300 000 až 500 000 mrtvých, které ale označuje za oběti války, a odmítá označení genocida.
 
Snaha zahraničního výboru amerického kongresu, si zaslouží respekt, už proto, jak moc je zrovna v tuto chvíli netaktická. Celá krásná, čistá, spravedlivá a vpravdě eméricky užasná záležitost na sobě má ale jednu velkou šmouhu a tou je vystupování pana prezidenta Obamy, ano přesně toho samého Obamy, jenž se před prezidentskými volbami holedbal tím, jak rychle a odvážně celou záležitost vyřeší. "As American President I will recognise the Armenian genocide" řekl tehdy doslova a je smutné, že poté, co se celý první rok své vlády tématu arménské genocidy širokým obloukem vyhýbal (skoro před rokem v dubnu to bylo vyloženě trapné) se nyní staví "ve jménu zájmů své země" proti označení masakru za "genocidu".
Vypadá to možná jako maličkost, ale nejde jen o to, že v případě schválení rezoluce americkým kongresem, by začali všichni oficiálové USA místo "tance okolo G-Word" nazývat věci pravými jmény, ale změna postoje tak významného státu, jako je USA, by mohla pomalu a nepatrně nasměrovat Turecko samotné k "lepším zítřkům" s rovným vztahem k minulosti vlastní země. V Turecku totiž panuje naprosto standartně názor, že genocida arménů je jen jakýsi zlovolný výmysl západních velmocí a opačné tvrzení je (a nebo bylo donedávna, vzpomeňme na článek 44) trestně postižitelné. Novináři, kteří si dovolí napsat k tomuto tématu něco "nestandardního" se  často ocitají v ohrožení života (viz Hrant Dink).
Jde mi dost proti srsti, jak všichni ti krásní a úžasní lidé, kteří měli v oné záležitosti před volbami tak jasno, začali najednou couvat a rozhlašovat do všech stran, jak moc to je pro amériku špatné rozhodnutí (zdravím, paní Clintonová;))
Zobrazeno 699×

Komentáře

Jan Rybařík

"There are Turks who don't admit that their ancestors committed genocide. If you look at it though, they seem to be nice people… So why don't they admit it? Because they think that genocide is a bad thing which they would never want to commit, and because they can't believe their ancestors would do such a thing either" Hrant Dink

Tofl

Tomu se většinou říká "skutečná politika" . . .<br />
Jinak masakr Arménů v letech 1915-1917 není jediný "incident", který svět prozatím neuznal jako genocidu.

Jan Rybařík

Není..."This G-Word would make everything even worse"

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz